Kies je voor een gedrukt of een online magazine?

door | mei 5, 2022 | Online Magazine, Restyling magazine

Is een online magazine nou werkelijk een goedkopere en betere oplossing dan een gedrukt magazine? Er is vaak een focus op kosten als het om de verschijningsvorm van een magazine gaat. Bij een online magazine heb je geen drukkosten, nauwelijks verspreidingskosten en het is daarom ook nog eens duurzamer. Dus gaan we met z’n allen alleen nog maar online magazines maken en behoren gedrukte magazines tot het verleden? Nee dus. Kijk maar om je heen en kijk naar jouw eigen leesgedrag.

Wil de lezer een online magazine?

Het gaat niet alleen om kosten. Er is een ander, belangrijker aspect. Het doel van een magazine is niet dat het goedkoop en duurzaam geproduceerd kan worden. Het doel is dat het magazine gelezen wordt.
En wat doen we met veel online magazines die in de mailbox verschijnen? We klikken het bericht aan, kijken even vluchtig wat het aan onderwerpen te bieden heeft. En dan denken we, hmm, ander keertje. We klikken ‘m weg. En dan komen we vaak niet meer terug. Het mailbericht is ‘gelezen’ en vangt onze aandacht niet meer. Goedkoop schiet zo z’n doel voorbij.

Attentiewaarde van online e-zines

Ook voor gedrukte magazines heb je niet altijd tijd. Of je hebt er even geen zin in. Maar dan blijft het magazine nog een tijdje rondslingeren. Je pakt het nog eens op om dat interview, achtergrondartikel of je favoriete rubriek te lezen. En huisgenoten en/of collega’s lezen mogelijk mee. Al met al heeft het gedrukte magazine meer attentiewaarde. En dat weten de adverteerders ook. Die hebben om die reden veel liever een gedrukt magazine.

Zorgvuldig afwegen

Dus toch maar allemaal een gedrukt magazine? Nee. Zo eenvoudig is het nu ook weer niet. Het is een kwestie van inventariseren en afwegen. Is het mogelijk om alle (e-mail)adressen bijeen te krijgen? Welke leeftijd heeft jouw doelgroep en in welke mate zijn de lezers online actief? Zitten jouw lezers in Nederland, of zijn ze uitgewaaierd over de hele wereld? Wil je alleen foto’s laten zien, of ook filmpjes? Wil je veel en directe interactie met jouw lezers? Ieder magazine is anders en iedere doelgroep ook. Dat wordt dus zorgvuldig afwegen.

Crossmediale oplossing voor magazines

In veel gevallen is de beste oplossing dat je een online magazine met verrijkte content naast een gedrukt magazine aanbiedt. Geef de lezers de mogelijkheid om een keuze te maken en alleen nog het online magazine te ontvangen. Dan kan de oplage van het gedrukte magazine omlaag en bespaar je kosten. En in sommige gevallen kan je het gedrukte magazine misschien na verloop van tijd opheffen.

Henk Stoffels
www.curve.nl

Andere blogs