Bladritme van magazines

Het bladritme wordt bepaald door de afwisseling van tekst en beeld, lange en korte artikelen, journalistieke genres, vaste rubrieken en vrije ruimte, artikelen met een serieuze toon, en stukken met een knipoog. Net zoals bij muziek pakt het ene bladritme de lezer beter dan het andere en is de ontvanger van groot belang bij de vraag wat werkt. Curve adviseert al jaren over bladritmes. Van klassiek en jazz tot experimenteel, en van publieksblad tot vakblad.

Een bladritme maken

Hoe krijg je het bladritme van een magazine op orde? Ga op de stoel van de lezer zitten. Wie is die lezer? Waar is die in geïnteresseerd? En: op welke manier wil de lezer dat aangereikt krijgen? Leef je in in hoe hij of zij het magazine ervaart. Vergeet daarbij niet dat de lezer niet alleen lezer is, maar ook een kijker. Bovendien is je doelgroep nooit homogeen. Een complex geheel, en er zijn veel knoppen om aan te draaien.

Bladritme moet afwisselend zijn

Consistentie, en verrassing. Dat is wat een goed bladritme je lezers biedt. Alles dat bij kan dragen aan afwisseling verdient de aandacht bij het maken van een bladritme. Wat is de beste mix van tekst en beeld in het algemeen? En specifieker: welke mix van journalistieke genres, vaste rubrieken, inhoudelijke en luchtige stukken, human-interest, nieuws en achtergrondinformatie past het beste bij jouw lezer? Welke kleuren gebruik je waarvoor? En welk soort beeldmateriaal werkt het beste bij iedere rubriek? Is een strip voor de meelezers misschien een goed idee? Het zijn vragen over het bladritme waar Curve antwoord op heeft en geeft.

‘Wij kunnen jou, en je lezer verrassen met ideeën voor het bladritme.’

 
Roy Wolfs – ontwerper bij Curve Mags and More

‘Wij kunnen jou, en je lezer verrassen met ideeën voor het bladritme.’

 
Roy Wolfs – ontwerper bij Curve Mags and More

Bladritme en bladformule

Het bladritme komt voort uit wat er in de bladformule is vastgelegd over doelgroep, redactie, doelen en wensen. Geen bladformule? We helpen je graag om er een te maken. Ga naar onze pagina over de bladformule.

Ervaring met bladritme

Door onze jarenlange ervaring met tijdschriften (sinds 1993), en door alle bladritmes die we hebben gemaakt en gezien, kan Curve je tijdschrift net dat beetje extra geven. We adviseren je graag. Doe er je voordeel mee, want als maker van een blad kun je pas tevreden zijn als de lezer het is. Dat verdient een onderzoekje!«

Meer weten over bladritme? Neem contact met ons op.